201805.28
0
1

Geldt de opzegging van een huurovereenkomst door curator voor een medehuurder?

medehuurderOpzegging huurovereenkomst door curator geldt niet voor medehuurder

Het komt geregeld voor dat meerdere huurders een winkelruimte huren. Dat in de huurovereenkomst staat, dat deze huurders ieder voor het geheel aansprakelijk zijn voor alle verplichtingen, die in de huurovereenkomst zijn opgenomen.

Als een van de huurders failliet wordt verklaard, zegt in beginsel de curator van deze failliete huurder de huurovereenkomst op grond van artikel 39 Faillissementswet op. De verhuurder zal dan de andere huurders aanspreken tot het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst. In de onderhavige zaak die uiteindelijk tot het gerechtshof in Den Bosch (ECLI:NL:GHSHE:2016:4300) is gekomen, stelde de medehuurder, dat nu de curator de huurovereenkomst heeft opgezegd de huurovereenkomst beëindigd is.

Het gerechtshof heeft net als de kanonrechter geoordeeld, dat de huurovereenkomst tussen de verhuurder en de medehuurder niet is geëindigd. Het gaat om afzonderlijke huurders en dat de huurders afzonderlijk voor het geheel aansprakelijk zijn voor alle verplichtingen uit de huurovereenkomst. Dat de verhuurder naar een andere huurder op zoek is gegaan, doet hier niet aan af, want de verhuurder voldeed slechts aan de verplichting tot het beperken van de schade. De medehuurder mocht en kon hier niet uit afleiden, dat de huurovereenkomst ook voor hem is geëindigd. De medehuurder kan dus aansprakelijk worden gesteld voor onder meer betalen van de achterstallige huurpenningen.

Belangrijk voor huurovereenkomsten

Verhuurders en huurders dienen de huurovereenkomsten goed te controleren op hoofdelijke aansprakelijkheid. De hoofdelijke aansprakelijkheid dient zorgvuldig en duidelijk te zijn opgenomen in de huurovereenkomst. Als dit niet goed is opgenomen, zullen de bedoelingen en intenties van de partijen vooraf en bij ondertekening van de huurovereenkomst uitkomst moeten bieden. In een procedure bij een rechter wordt het dan een stuk lastiger om de eigen standpunten aan te tonen. Uiteindelijk zal de rechter (onder meer op grond van de “Haviltex-criteria”) zelf dan de knoop doorhakken. Waarbij de uitkomst alle kanten op zou kunnen gaan. Partijen dienen dus zelf de juiste formuleringen in eigen hand te houden.

Mocht u vragen hebben over de opname van een hoofdelijke aansprakelijkheid of toetsing van uw huurovereenkomst. U weet mij te bereiken.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.