202101.060

Ledlamp Laadpaal

Ledlamp Laadpaal

Wie kan het lampje uitdoen?

In een burenruzie heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch (ECLI:NL:GHSHE:2020:2760) een oordeel moeten geven over de vraag of de ledlamp van een laadpaal voor elektrische auto’s onrechtmatige hinder kan toebrengen.

Juridische achtergrond

Onrechtmatige hinder is geregeld in artikel 5:37 BW en valt onder de zogenoemde “burenrechtartikelen”. In dit artikel is opgenomen: “De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.”

Onrechtmatige hinder dient dus ook in samenhang met art. 6:162 BW (onrechtmatige daad) te worden benaderd. Niet elke hinder is namelijk onrechtmatig. Onrechtmatige hinder is onder meer onderhevig aan het beginsel van redelijkheid en billijkheid. Er dient ook te worden gekeken naar de aard, de ernst, de duur, de omvang en de schade die door de hinder wordt aangebracht. Onrechtmatige hinder is afhankelijk van de door partijen gestelde feiten.

Wel of geen onrechtmatige hinder van de ledlamp

Het hof is tot een oordeel gekomen, dat de ledlamp van de laadpaal in kwestie onrechtmatige hinder toebrengt. De ledlamp levert veel intensiteit op. Het maakt daarbij niet uit, dat het lampje alleen bij het opladen van de elektrische auto aangaat. Ook was het mogelijk dat er geen blauw, groen of rood licht richting de buren werd uitgestraald. Het was namelijk mogelijk om bijvoorbeeld een ondoorzichtige sticker op de ledlamp aan te brengen en de laadpaal zo te plaatsen, dat de ledlamp niet naar de buren zou uitstralen.


Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.