202102.240

TVL en huurkorting

TVL en huurkorting

De rechtbank Gelderland heeft op 2 februari 2021 een interessant vonnis gewezen waarin bij een door een horecahuurder verzochte huurkorting rekening is gehouden met de Huurkorting in coronatijd

Tot en met de dag van vandaag is de leidraad in de rechtspraak, dat een huurder een korting van 50% op de huur wordt gegeven in periodes van volledige sluiting door de coronamaatregelen van de overheid.

TVL

De rechtbank Gelderland heeft een uitspraak gewezen, waarbij rekening is gehouden met de TVL die de huurder heeft verkregen of kon verkrijgen. TVL is een overheidssubsidie die ondernemers kunnen aanvragen bij een omzetverlies van meer dan 30%. Het ziet daarbij op een subsidie voor de vaste lasten, zodat de huurder de vaste lasten kan blijven betalen.

TVL en huurkorting

De rechtbank Gelderland heeft in kort geding geoordeeld, dat een huurkorting van 25% redelijk is rekening houdend met een tegemoetkoming vaste lasten van 50%. Het maakt daarbij niet uit of de huurder de TVL wel of niet zal krijgen. Dit is een afwijking van de gehanteerde 50% huurkorting in periodes van volledige sluiting.

Het lijkt me een zeer redelijke en goede beslissing, dat er rekening wordt gehouden met de TVL, want uiteindelijk dient de pijn van de coronamaatregelen op een zo eerlijk mogelijke wijze tussen partijen te worden verdeeld. Hopelijk zal de rechtspraak in het vervolg rekening houden met de door de huurder verkregen subsidies of andere steun van de overheid als er een beroep op huurkorting door de huurder wordt gedaan.

Mocht u nog vragen hebben en/of problemen ondervinden door de coronamaatregelen en bent u verhuurder of huurder dan kunt contact met mij opnemen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.