202104.070

Hoe om te gaan met in bezit genomen gemeentegrond

Hoe om te gaan met in bezit genomen gemeentegrond

Het komt geregeld voor dat in de loop der jaren gemeentegrond door een ander dan de gemeente in bezit wordt genomen. Als de gemeente daarachter komt, dan zal zij berichten, dat de grond weer aan de gemeente moet worden afgegeven.

Verjaring

De gemeente komt hier vaak pas na tientallen jaren mee, waardoor u als bezitter zich zou kunnen beroepen op verjaring van het teruggeven van de in bezit genomen gemeentegrond aan de gemeente. Het gaat dan om bevrijdende verjaring, waarbij uw bezit (ook bij te kader trouw situaties en u dus wist dat het gemeentegrond was) van 20 jaar van de gemeentegrond de gemeente haar afgifte tot deze grond is verjaard. U bent dan bezitter van het stuk grond geworden. Dit uitgangspunt geldt ook voor andere (zoals van bijvoorbeeld buren) in bezit genomen stukken grond.

Als u een beroep op verjaring doet, dan dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden.

1) Er moet sprake van zijn: dat u voor uzelf de feitelijke macht over de grond verschaft en het moet voor ieder ander ondubbelzinnig naar buiten kenbaar zijn, dat u de grond voor uzelf houdt. Hier zijn alle omstandigheden van het geval van belang. Zo kan bijvoorbeeld het compleet omheind zijn van uw erf een kenmerk zijn, dat u de grond voor uzelf houdt.

2) Het bezit dient gedurende 20 jaar onafgebroken te zijn. Als in die 20 jaar een onderbreking  van het bezit aanwezig is, dan loopt er een nieuwe termijn van 20 jaar vanaf de onderbreking.

verjaring

Schadevergoeding

Degene waarvan de grond is afgenomen heeft recht op een schadevergoeding voor de onvrijwillig afgenomen grond op grond van onrechtmatige daad. In mijn voorbeeld zou de gemeente dan een schadevergoeding kunnen vorderen in natura en/of in geld. Bij een in natura schadevergoeding zou de gemeente kunnen vorderen tot afgifte van de grond en als dat niet mocht baten, dan zou de gemeente een geldvordering kunnen instellen voor de onvrijwillig verloren grond op basis van de ter plaatse gehanteerde vierkante meter (m2) prijs.

Of een bezit van grond is verjaard is niet eenduidig te bepalen. Elke situatie is weer anders en kent andere omstandigheden. Het is dus zinvol bij een mogelijke terugvorderingsactie van grond of bij mogelijke verjaring advies in te winnen, over wat uw rechten zijn.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.