201701.20
0
0

Het leggen van (conservatoir) beslag

 

Er zijn diverse soorten vorderingen waarvoor je beslag kan leggen. Te denken valt aan onbetaalde facturen, onrechtmatige daad, onverschuldigde betaling en/of ongerechtvaardigde verrijking. Uw vordering kan bestaan uit een geldvordering of bijvoorbeeld gewenste inzage in bepaalde bescheiden/documenten.


Beslag wordt aangevraagd door middel van een verzoekschrift bij de daartoe bevoegde rechter. Alleen een advocaat mag een verzoekschrift tot (conservatoir) beslag opstellen en ondertekenen. Het verzoekschrift moet voldoen aan een aantal vereisten die kunnen worden aangevuld met specifieke vereisten voor het verzochte beslag. Voor beslag onder derden (bijvoorbeeld op bankrekeningen) gelden andere vereisten dan beslag op onroerende zaken (bijvoorbeeld een woonhuis).


Als de rechter verlof heeft verleend tot het leggen van het beslag, wat niet anders wil zeggen dan dat de rechter het leggen van het beslag heeft goedgekeurd). In het verlof staat ook binnen welke termijn de eis in de hoofdzaak dient te worden gelegd na beslaglegging. De meest voorkomende termijn is veertien (14) dagen na het leggen van beslag, welke in bepaalde gevallen is te verlengen.. Middels dagvaarding stelt men zijn/haar vorderingen in.


Het conservatoire beslag dient als zekerheid voordat uiteindelijk een rechter een eindoordeel over de procedure heeft geveld. Sommige zien conservatoir beslag ook als dwangmiddel om de wederpartij te bewegen tot betaling, maar daarvoor is conservatoir beslag niet bedoeld.


Een gelegd conservatoir beslag kan bij kortgeding kunnen worden opgeheven, doordat bijvoorbeeld een aangeboden vervangende zekerheid (bankgarantie) niet door de beslaglegger wordt geaccepteerd. De praktijk leert dat niet snel een verleend en gelegd beslag wordt opgeheven bij kortgedingvonnis.


De risico’s en kosten van beslaglegging zijn, dat men niet weet of het beslag van te voren doel treft. Ook kan in bepaalde omstandigheden het beslag onrechtmatig zijn en kan de wederpartij de beslaglegger aansprakelijk stellen voor de schade van het gelegde beslag. De beslaglegger is voor het beslagverzoekschrift meerdere kosten kwijt. De beslaglegger dient griffierechten te betalen alsmede deurwaarders- en advocaatkosten. Desalniettemin is het leggen van conservatoir beslag in veel gevallen zeer zinvol.


Wij zijn thuis op het gebied van beslagleggen. Als u daarover vragen heeft belt u gerust.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.