201701.20
0
2

Wat is het verschil tussen een kantonrechter en een rechtbank

Er wordt wel eens aan mij gevraagd wat precies het verschil is tussen een kantonrechter (rechtbank sector kantonzaken) en de rechtbank sector civiel. In dit artikel zal ik u uitleggen wat het verschil tussen beide gerechtelijke instanties is.


In Nederland gelden de absolute en relatieve competentieregels waarin wordt bepaald bij welke rechter en in welke vestigingsplaats je moet zijn als je wil gaan procederen. In dit artikel komt alleen de absolute competentie aan bod. Mocht u vragen hebben over de relatieve competentie (welke vestigingsplaats) dan kunt u gerust contact met ons opnemen.


Het verschil tussen de twee gerechtelijke instanties is van belang om te weten, want bij de kantonrechter kunt u zichzelf verdedigen of als partij optreden (ik raad u aan om u wel bij te laten staan), terwijl bij de rechtbank u zich dient te laten vertegenwoordigen door een advocaat. Bij de rechtbankprocedure is dus sprake van een verplichte vertegenwoordiging door een advocaat.


De kantonrechter is bevoegd in de navolgende zaken:

  • vorderingen (met de rente tot de dag van betekening van de dagvaarding) tot een bedrag van € 25.000,00;
  • vorderingen van onbepaalde waarde waarin het duidelijk is dat de waarde niet hoger is dan € 25.000,00;
  • zaken betreffende een (collectieve) arbeidsovereenkomst, een consumentenkredietovereenkomst met een kredietsom van ten hoogste € 40.000,00;
  • een agentuurovereenkomst;
  • een huur- of huurkoopovereenkomst;
  • een consumentenkoopovereenkomst;
  • andere zaken waar de wet dit bepaalt.

Het lijkt eenvoudig maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een tegenvordering door uw wederpartij wordt ingediend, er kan een wijziging van eis (vermeerdering van uw vordering) plaatsvinden. Dit kan de procedure ‘van kleur laten verschieten’ doen wijzigingen van kantonrechter naar rechtbank of andersom. Ook dient er gekeken te worden welke vorderingen wel of niet meegenomen moeten worden in de berekening tot een bedrag van € 25.000,00 (zoals proceskosten, buitengerechtelijke incassokosten, beslagkosten) en of bij een hogere vordering van € 25.000,00 de kantonrechter wel of niet bevoegd is om kennis te nemen van de kwestie in verband met gemengde overeenkomsten.

Ook maakt het qua griffierechten (kosten die aan het gerecht dienen te worden betaald om uw zaak überhaupt in behandeling te nemen) uit of er bij de rechtbank of kantonrechter wordt geprocedeerd. De griffierechten bij de rechtbank (sector civiel) zijn veel hoger dan bij de kantonrechter.

Mocht u nog vragen hebben, dan ben ik natuurlijk bereid die te beantwoorden.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.