202306.13
0
0

Wet goed verhuurderschap

Wet goed verhuurderschap

Inmiddels is het wetsvoorstel goed verhuurderschap aangenomen. In het wetsvoorstel is opgenomen dat gemeenten meer opties krijgen om goed verhuurderschap te stimuleren. Er is voor gemeenten de mogelijkheid om verhuurvergunningen in te voeren. Er komen meer regels voor verhuur van woonruimte en verhuur van verblijfruimte voor arbeidsmigranten. De gemeente krijgt dus mogelijkheden om verhuurmisstanden aan te pakken. De gemeente kan hierbij handhavend optreden.

Gemeentelijke toezicht en handhaving

De Wet goed verhuurderschap heeft onder andere als doel om discriminatie en intimidatie tegen te gaan, het tegen gaan van te hoge niet geoorloofde waarborgsommen, ondeugdelijke en onredelijke servicekosten, het goed door verhuurder informeren van de huurder. De gemeente kan hierop toezien door onder meer het opleggen van een bestuurlijke boete die aanzienlijk kan oplopen. Uiteindelijk kan de gemeente als handhaving beslissen om het beheer van de verhuur over te nemen. De gemeente zou de huurprijs kunnen aanpassen en deze zelfstandig innen.

Regels op gemeentelijk niveauWet goed verhuurderschap

Door de Wet goed verhuurderschap kan de gemeente ook zelf gemeentelijke regels opmaken. Zo kan de gemeente bepalen dat er een verhuurvergunning verplicht is in bepaalde situaties.

In de vergunning kan iets worden bepaald over, de manier waarop de verhuurder aantoont dat hij zich houdt aan de regels van goed verhuurderschap, de onderhoudsstaat met onderhoudsplan en/of maximale huurprijs en maximale huurverhogingspercentage ter bescherming van de kwetsbare huurder.

Om dit vanaf 1 juli 2023 goed te kunnen reguleren komt er een meldpunt waarbij meldingen over toezicht en handhaving bij de gemeente kunnen worden ingediend.

Heeft u aan de hand van het bovenstaande en de Wet goed verhuurderschap nog aanvullende vragen, dan kunt u contact met mij opnemen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.