201707.31
0
1

Drone wordt uit de lucht geschoten in tuin buren. Is het vliegen met een Drone onrechtmatig?

Drone wordt uit de lucht geschoten in tuin buren. Is het vliegen met een Drone onrechtmatig?

Op 16 mei 2017 heeft de Rechtbank Gelderland, locatie Apeldoorn een vonnis gepubliceerd link onrechtmatige droneinzake een burenruzie. De buren hebben meerdere jarenlang slepende gerechtelijke procedures achter de rug. De feitelijkheden van het op 16 mei 2017 gepubliceerde vonnis gaan over een drone met camera die boven het perceel van de buren vliegt. Op een gegeven moment is de buurman de drone zat en schiet met zijn luchtbuks vanuit het raam de drone neer en de drone wordt beschadigd.

Vorderingen

De eigenaar van de drone vordert een schadevergoeding van zijn buurman voor de veroorzaakte schade. De andere buurman die de drone naar beneden schoot, stelt kortgezegd een tegenvordering in op grond van het onrechtmatig vliegen boven zijn perceel en het schenden van zijn privacy rechten.

beslissing

De kantonrechter heeft beslist, dat het vliegen van de drone met camera op basis van de aangevoerde feiten boven het perceel van de buurman – zodanig dat de buurman en zijn huisgenoten zich bespied kunnen voelen – als onrechtmatig (onder meer op grond van artikel 8 van het EVRM (Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden)) jegens de buurman en zijn huisgenoten wordt geoordeeld.

De kantonrechter heeft iedere verdere beslissing aangehouden, nu de buren hier om hebben verzocht. De buren zijn een mediationtraject ingegaan om te bezien of zij nog nader tot elkaar kunnen komen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.