201710.23
0
1

Privé aansprakelijkheid bestuurder voor huur

Privé aansprakelijkheid bestuurder voor huurachterstand

Rechtbank Rotterdam heeft een bestuurder privé aansprakelijk geacht voor onder meer de huurachterstand van zijn onderneming (de huurder), omdat de rechtbank heeft geoordeeld, dat de bestuurder persoonlijk een voldoende ernstig verwijt kon worden gemaakt. Niet is gebleken van gestelde gebreken, die het opschorten van de gehele huurbetaling rechtvaardigen.

Wat speelde er. Huurder laat na een enorme huurachterstand aan verhuurder te betalen. Huurder beroept zich op ernstige gebreken aan het gehuurde, waardoor het gerechtvaardigd zou zijn om helemaal geen huur te betalen.

De rechtbank oordeelde dat het verhaal van de huurder onvoldoende is onderbouwd. Voorts had de verhuurder aangetoond, dat huurder – ondanks nalaten betalen van de  huurpenningen – veelvuldig evenementen in het gehuurde heeft laten plaatsvinden.

De bestuurder van de huurder is naast zijn onderneming in privé aansprakelijk voor de vorderingen van verhuurder, omdat de bestuurder heeft bewerkstelligd dat de huurverplichtingen jarenlang niet zijn nagekomen. Het gehuurde is gewoon gebruikt en ook aan derden onderverhuurd. Als de huurder in betalingsproblemen zat, dan had de huurder hier passende maatregelen voor moeten nemen. De huurder had door haar bestuurder haar faillissement moeten aanvragen en de verhuurder de vrije beschikking over het gehuurde moeten teruggeven. Ook had de huurder niet de gehele huur mogen inhouden, aangezien uit niets blijkt dat het gehele gehuurde niet te gebruiken was.

De rechtbank oordeelde, dat de bestuurder als natuurlijk persoon (privé) een voldoende ernstig verwijt kon worden gemaakt. De bestuurder is hoofdelijk aansprakelijk voor onder meer de openstaande huurachterstand.

Let wel: Tot het komen van een privé aansprakelijkheid van een bestuurder is een voldoende ernstig verwijt nodig. Hierbij zijn onder meer de feitelijke omstandigheden per geval van belang. Op een privé aansprakelijkheid wordt terughoudend beslist, vandaar dat bovenstaande vonnis een gewin is voor rechtspraak.

Mocht u hierover vragen hebben of andere vragen over bijvoorbeeld een huurgeschil kunt u mij gerust benaderen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.