201710.09
0
1

Indexering van de huurprijs vergeten?

Regelmatig gebeurt het dat de verhuurder vergeet de huurprijs (tijdig) te indexeren, ondanks dat de verhuurder en de huurder een indexeringsclausule zijn overeengekomen. Kan een jaren lang niet geïndexeerde huurprijs alsnog geïndexeerd worden?

Het Gerechtshof Amsterdam (GHAMS:2017:836) heeft overwogen dat als partijen een automatische indexeringsclausule zijn overeengekomen, dat partijen dan een jaarlijkse indexering voor ogen hadden. Het Gerechtshof wijkt hier af van de visie van de kantonrechter, want die gaf aan dat het niet jarenlang indexeren van de huurprijs door de verhuurder gezien kon worden als het doen van afstand/rechtsverwerking van het recht tot indexering.

Voorts overwoog het Gerechtshof dat de huurder contractueel had ingestemd met indexeringsclausule en dat voor rechtsverwerking uitzonderlijke omstandigheden noodzakelijk zijn en die waren in deze kwestie niet aanwezig. Het versturen van niet-aangepaste facturen is namelijk onvoldoende voor afstand van recht. Uit niets bleek ook dat de verhuurder het niet indexeren voor ogen had en de huurder dient zelf de hoogte van de huurprijs in de gaten te houden.

Wel dient de verhuurder op te passen voor het verjaren van de vordering op de indexering van de huurprijs. Indexering verjaart na vijf jaar nadat de indexering opeisbaar was. De huurder kan dus bij oudere indexeringen een beroep doen op verjaring van deze indexeringen.

U dient als verhuurder de indexeringen goed bij te houden en waar mogelijk te agenderen. Voor de huurder geldt dat hij/zij voor de zekerheid – als de indexering is vergeten door de verhuurder – de indexering (voor minimaal vijf jaar) dient te reserveren.

In deze kwestie was de automatische indexeringsclausule opgenomen, die ook in de ROZ-modellen staat vermeld. Als er geen automatische indexeringsclausule wordt overeengekomen, wordt de bewijslast van de verhuurder ingewikkelder.

Als tip voor de verhuurder geef ik mee, dat hij/zij goed nadenkt over de inhoud van de clausule en de hoogte van de indexering. Er kan namelijk ook een hoger indexeringspercentage worden overeengekomen dan standaard (zie ROZ-modellen) het geval is. Het wijzigen van het indexeringspercentage bij woonruimte ligt overigens wat gevoeliger in de rechtspraak, nu het daar niet om bedrijven maar om particulieren gaat.

Voor eventuele vragen over kunt u contact met mij opnemen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.