202211.04
0
0

Meerwerkkosten bij aanneming van werk

Meerwerkkosten bij aanneming van werk

Bij een aanneming van werk ofwel aanneemovereenkomst komt het vaak voor dat er meer kosten moeten worden gemaakt dan vooraf is overeengekomen. Dit wordt meerwerkkosten genoemd. In artikel 7:755 BW is het meerwerkkosten artikel uitgewerkt. De Hoge Raad heeft de in dat artikel opgenomen tenzij-bepaling nader uitgelegd.

Tenzij-bepaling meerwerkkosten

Had de opdrachtgever de noodzaak moeten begrijpen, dat er uit het meerwerk een prijsverhoging zou ontstaan? De Hoge Raad heeft in onderhavige zaak bepaald, dat dit het geval is. Het is niet van belang of de opdrachtgever inzicht zou hebben gehad in de omvang van de meerwerkkosten. Als de aannemer tijdig heeft gewezen op de prijsverhoging van de meerwerkkosten en de noodzaak van de meerwerkkosten kenbaar was, dan had de opdrachtgever in contact met de aannemer moeten treden. De opdrachtgever dient dan te beslissen of hij de toevoegingen en/of veranderingen in het overeengekomen werk wilt laten uitvoeren.

Wat te doen als opdrachtgever en aannemer bij meerwerkkosten

De opdrachtgever doet er goed aan om specifiek navraag te doen over de meerwerkkosten. De opdrachtgever heeft een actievere verplichting door het arrest van de Hoge Raad gekregen. De aannemer dient nog steeds duidelijk en tijdig aan de opdrachtgever weer te geven over de hoogte en de noodzaak van de meerwerkkosten.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.