201708.28
0
1

Hoezo bij renovatie vergoeden?

renovatie

Hoe zit het met de verhuiskostenvergoeding bij renovatie voor huurder woonruimte?

In beginsel is het zo dat een huurder van zelfstandige woonruimte die vanwege een renovatie moet verhuizen een verhuiskostenvergoeding van de verhuurder moet krijgen. Deze vergoeding ziet op de verhuis- en inrichtingskosten die de huurder tijdelijk moet maken om ergens anders woonruimte te verkrijgen. Het gaat hier overigens niet om de ‘werkelijk’ gemaakte kosten, maar om een door de minister jaarlijks vastgesteld bedrag. Voor 2017 is dat vastgesteld op € 5.910,00.

Renovatiewerkzaamheden zijn werkzaamheden die bestaande bouw vervangen door nieuwbouw, maar ook gedeeltelijke nieuwbouw door middel van een verandering of toevoeging kan onder renovatie vallen. Van belang is dat de werkzaamheden het woongenot zullen verhogen.

Renovatie en verhuiskostenvergoeding

De Hoge Raad heeft op 22 april 2016 de regelgeving omtrent renovatie en verhuiskostenvergoeding aanzienlijk verduidelijkt.

  • De artikelen hierover zijn dwingendrechtelijke bepalingen geworden, waardoor niet mag worden afgeweken van deze artikelen;
  • Als de huurder dient te verhuizen, dan moet de verhuurder de door de minister vastgestelde verhuiskostenvergoeding betalen. Het maakt hierbij niet uit op wiens initiatief de renovatie plaatsvindt;
  • Een renovatie valt niet onder dringende werkzaamheden. Bij dringende werkzaamheden gaat het om werkzaamheden die bij uitstel tot extra kosten of tot schade of nadeel zou kunnen leiden. In dit geval is de verhuurder geen vergoeding aan de huurder verschuldigd.

Let bij zowel dringende- als renovatiewerkzaamheden op, welk soort werkzaamheden van toepassing zijn op het bouwplan. Bij gedeeltes die op dringende werkzaamheden zien hoeft geen vergoeding aan de huurder te worden betaald. Mijn advies: Kwalificeer en onderbouw de werkzaamheden van te voren goed en leg het vast.

U kunt altijd voor enig overleg of advies contact met mij opnemen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.