201804.25
0
1

Goodwill vergoeden na opzegging huurovereenkomst?

goodwill

Valt goodwill onder verhuis- en inrichtingskosten?

In de wet is opgenomen, dat – ondanks dat de vordering van de verhuurder tot opzegging van de huurovereenkomst van een huurovereenkomst van artikel 7:290 BW bedrijfsruimte (zoals bijvoorbeeld winkelruimte) door de rechter wordt toegewezen – de verhuurder toch een tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten aan de huurder dient te betalen. De rechter kan zelfstandig bepalen, hoe hoog deze vergoeding zal zijn.

De Hoge Raad heeft op 16 februari 2018 (ECLI:NL:HR:2018:209) eindelijk aangegeven of goodwill onder verhuis- en inrichtingskosten vallen. Het korte antwoord is: Nee, goodwill valt hier niet onder.

De Hoge Raad geeft aan, dat onder verhuis- en inrichtingskosten alleen kosten vallen die verband houden met de feitelijke betrekking van de nieuwe bedrijfsruimte. Goodwill valt daar niet onder. De wetgeving waarin de tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten (artikel 7:297 lid 1 BW) is opgenomen, betreft namelijk geen schadeloosstelling. Een goodwillvergoeding ziet niet op het feitelijk betrekken van de nieuwe bedrijfsruimte, maar op een winstverwachting van het in de nieuwe bedrijfsruimte uit te oefenen onderneming.

De Hoge Raad is heel duidelijk dat goodwill niet onder verhuis- en inrichtingskosten vallen. Een huurder zou nog kunnen proberen. Om via een aparte gerechtelijke procedure de goodwill “op het bordje” van de verhuurder te leggen.

Wenst u juridische bijstand bij een opzegging van een huurovereenkomst en/of een procedure waar verhuis- en inrichtingskosten spelen. Dan kunt u contact met mij opnemen. Uiteraard geldt dat ook voor andere vragen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.