Pas op bij tijdelijke verhuur van woonruimte
Tijdelijke verhuur van woonruimte
Het is al een tijdje geleden dat de Wet doorstroming huurmarkt 2015 in werking is getreden. Op 1 juli 2016 zijn er meer mogelijkheden bijgekomen om woonruimte tijdelijk te verhuren.
Zelfstandige woonruimte en onzelfstandige woonruimte
Er is een verschil gemaakt tussen zelfstandige (o.a. appartement en eengezinswoning) en onzelfstandige woonruimte (o.a. kamers in een studentenhuis). Zelfstandige woonruimte mag maximaal twee jaar tijdelijk worden verhuurd en onzelfstandige woonruimte maximaal vijf jaar. De huurovereenkomst eindigt dan zonder dat er hoeft te worden opgezegd. Wel zitten hier voor de verhuurder een aantal haken en ogen aan. De verhuurder dient bij zelfstandige woonruimte uiterlijk een maand en maximaal drie maanden voor afloop van een huurovereenkomst voor bepaalde tijd aan de huurder te laten weten, dat de huurovereenkomst na afloop van de bepaalde duur eindigt en bij onzelfstandige woonruimte geldt de uiterlijke termijn van een maand.
Tussentijds opzeggen toegestaan?
Het is voor de huurder mogelijk de huurovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds op te zeggen tegen een voor betaling van de huur overeengekomen dag. Dit is een wezenlijk verschil met de regelgeving bij huurovereenkomsten van bepaalde tijd gesloten voor 1 juli 2016, waarbij er niet tussentijds mocht worden opgezegd. Van de bevoegdheid tot tussentijdse opzegging van de huurder mag niet worden afgeweken, anders is de bepaling/het beding van rechtswege nietig hetgeen inhoudt, dat dit beding nooit bestaan heeft.
Denk dus goed na als verhuurder als u een huurovereenkomst voor bepaalde tijd wil aangaan met uw huurder. Een huurovereenkomst voor bepaalde tijd kan tussentijds worden opgezegd en geeft administratieve mutatieproblemen.
Wilt u zich laten adviseren, dan kunt u gerust contact opnemen. Voorkomen is beter dan genezen.