201702.08
0
0

Wat betekent de tekst “uitvoerbaar bij voorraad”

In veel vonnissen van rechters staat de term “uitvoerbaar bij voorraad” vermeld. Dit wil zeggen dat de winnende partij het vonnis direct ten uitvoer (executie) kan leggen al dan niet onder extra voorwaarden die de rechter daaraan geeft. Het instellen van hoger beroep heeft geen dus schorsende werking ten aanzien van de executie van het vonnis.

Op verzoek

De winnende partij dient bij het instellen van zijn vordering (dagvaarding) wel om een uitvoerbaar bij voorraadverklaring te verzoeken. De rechter wijst overigens niet standaard een uitvoerbaar bij voorraad toe. In het huurrecht zijn verschillende situaties denkbaar dat een uitvoerbaar bij voorraad niet wordt verleend en dus de aangewezen partij het vonnis niet direct ten uitvoer kan leggen.

Nadeel

Nadelen van een niet “uitvoerbaar bij voorraadverklaring” zijn onder meer lang wachten voordat de winnende partij hetgeen omschreven in het vonnis kan uitvoeren, want er is nog een hoger beroepprocedure mogelijk dat helaas jaren kan duren. Ook loopt de winnende partij risico niets meer van zijn positieve vonnis te zien, wanneer de wederpartij in de tussentijd failliet competentieregels waarin wordt bepaald bij welke is gegaan.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.