201604.21
0
0

Mijn belevenis in Iran

door in Nieuw

Beste mensen,

Toen ik deze en gene vertelde dat ik naar Iran ging, nam men in stilte al afscheid van mij.

Vorige week – heelhuids – teruggekeerd van een bijna 14 daagse studiereis door Iran. Startplaats was Teheran, een stad met circa 9 miljoen mensen, super schoon en als je wel eens in het Oosten geweest bent, was de verkeersdrukte te overzien.

De automobilist rijdt – voorrangsregels negerend – tot enkele millimeters van de naast gelegen auto de rotonde op, probeert als eerste de rotonde te verlaten zonder stil te staan bij overstekende voetgangers en medeweggebruikers. Het is vaak millimeterwerk. Voordeel was wel, dat er bijna nooit getoeterd werd.

Enige tijd geleden heeft de regering daar bepaald dat auto’s met een oneven kentekennummerplaat alleen op bijvoorbeeld een dinsdag mogen rijden en alle even nummers de dag erop. Gevolg is, dat een Iranees gezin twee auto’s heeft. U raadt het al: één met een even en één met een oneven kentekennummer.

Van de geheime politie niet veel gemerkt. Vermoedelijk was een van de leden van deze geheime politie mijn Iranese gids. Een goede gids, sprak goed Engels, maar wilde voor geen prijs op de foto.

De in het westen omschreven toegenomen bouwactiviteiten vielen mee. Dat moet – denk ik – nog komen als alle embargo’s opgeheven zijn.

Ook in Teheran gesprek gehad met de ambassadeur en haar secretaris over hun ervaringen in Iran. De ambassadeur was ook vertegenwoordiger van de Europese Unie, nu Nederland het voorzitterschap daarvan heeft dit halfjaar 2016. Het ambassadegebouw was omgeven met 5 meter hoge damwand als erfafscheiding en een hoeveelheid prikkeldraad, om te voorkomen, dat bijvoorbeeld opgewonden studenten de ambassade zouden bestormen Wat nogal eens gebeurd als ze het niet eens zijn, bijvoorbeeld met uitspraken van een staatshoofd.

Echter, van dit soort incidentele opstandjes merk je op straat niets. Het is rustig, netjes, de dames zijn niet “heftig” gesluierd, de heren zijn goed geknipt.

Het eten is goed, alleen er is geen druppel alcohol te verkrijgen. Als je toch een alcoholisch slokje op hebt, wacht je 50 stokslagen. Tip: kussen meenemen om op je rug onder je blouse te doen.

De scheiding van mannen en vrouwen is – zoals bekend – duidelijk waarneembaar in moskees en in het openbaar vervoer (vrouwen achterin, mannen voorin). Ook wordt die selectie al gemaakt bij de voordeur van de woning. Die bestaat uit 2 panelen. Op het ene paneel zit een zware klopper. Die wordt door de mannelijke bezoeker gebruikt. Als hij op de deur klopt, doet de man deze huizes de voordeur open. Op het andere paneel van de voordeur zit een lichtere klopper. Die is voor de vrouw bestemd.

Van Teheran naar Qom (duizend jaar oud stadje) gereisd. In deze zeer religieuze plaats heeft de dochter van de zevende Iman Fatemeh gewoond en heeft Khomeini aan een van de religieuze scholen gestudeerd.

Bij aankomst in Kashan, een oud koopmanshuis bezocht vol kleurrijke fresco’s.Daarna door naar Isfahan en van Isfahan naar Shiraz.

Deze plaats is bekend om haar 2.500 voor Christus opgerichte paleis, genaamd Persepolis. Vlakbij dit oude paleis heeft de sjah van Perzie – voor zijn gedwongen vertrek – een feestje gegeven, dat naar zeggen enkele tientallen miljoenen dollars heeft gekost.

Het was een aangename en boeiende reis. Vanwege de beschikbare schrijfruimte, heb ik mijn verhaal moeten inkorten. Mocht u een introductie nodig hebben voor uw bezoek in Iran, dan weet u mij wel te vinden.

 

Louis Agterberg

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.