201504.16
0
0

Bouwterrein (tijdelijk) in erfpacht uitgeven

door in Nieuw

Stel: U heeft een bouwterrein in de verkoop voor woningbouw.

Bij overdracht van het eigendom van het bouwterrein is de levering belast met 21% BTW (berekend over de koopprijs). Alternatief voor de overdracht is de grond (tijdelijk) in erfpacht uit te geven aan de koper. De koper (pachter) betaalt daarvoor een periodieke vergoeding (canon). De pachter kan – door het recht van opstal – op eigen kosten bijvoorbeeld een woonhuis op de grond bouwen.

Fiscaal voordeel

Over de canonvergoeding is geen BTW verschuldigd. Als bijvoorbeeld de woning wordt verkocht, hoeft u geen BTW bij de levering in rekening te brengen. Wel onder de voorwaarde dat minimaal twee jaar zijn verstreken sinds de eerste ingebruikneming van de gebouwde woning.

Ook de pachter (koper) heeft fiscaal voordeel bij erfpacht. De totale financieringsbehoefte voor de pachter is aanzienlijk kleiner. Voorts is het canon aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De fiscale renteaftrekbaarheid hoeft bij erfpachtcanons niet binnen dertig jaar te worden afgelost, wat wel het geval is bij de fiscale renteaftrek op een eigenwoningschuld.

Wel is de overdrachtsbelasting van 6% verschuldigd. Een deel bij het vestigen van de pacht en de rest bij overdracht van het eigendom.

Een bouwterrein aanbieden ‘te pacht’ heeft dus voordelen voor zowel de koper als de verkoper.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.