201503.20
0
0

Onder(ver)huur via Airbnb

door in Nieuw

Huurder verhuurt gehuurde via Airbnb aan derden

 

De Rechtbank Amsterdam heeft bepaald, dat als een huurder het gehuurde via Airbnb aan derden aanbiedt, dit wordt gezien als een vorm van onderhuur. Het gehuurde wordt voor korte periodes commercieel tegen hoge huurprijzen verhuurd. De huurder had in kwestie niet de bij de huurovereenkomst overeengekomen vereiste toestemming van de verhuurder, waardoor de rechter een ontruiming van het gehuurde door de oorspronkelijke huurder honoreerde.

In een eerdere rechtzaak is ook al beslist, dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) een zogenaamde short-stay verhuur aan derden kan verbieden.

Stel een huiseigenaar verhuurd zelf de woning via Airbnb. dan moet de eigenaar rekening houden met verschillende facetten.

Verzekering

Verzekeraars hebben vaak een uitsluitingsclausule voor verhuur in hun polisvoorwaarden opgenomen. Als de woning aan derden wordt verhuurd, dan is de woning niet meer verzekerd voor de inboedel- of opstalverzekering. Airbnb biedt wel een zogenaamde verhuurdersgarantie, alleen mag deze niet worden gezien als een woonhuisverzekering.

Hypotheek

In de meeste hypotheekaktes is een huurbeding opgenomen. De woning mag niet zonder de toestemming van de hypotheekhouder (de bank) worden verhuurd. Wordt dit toch gedaan, dan kan de hypotheekhouder de hele hypotheeklening onmiddellijk opeisen.

Gemeentelijke regels

Gemeenten hebben meestal specifieke regels voor toeristische verhuur van een particuliere woning. De woning moet voldoen aan bepaalde brandveiligheidseisen en in sommige gemeenten moet een vergunning worden aangevraagd. Ook dient bij verhuur via Airbnb toeristenbelasting en inkomstenbelasting te worden betaald.


Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.